Kelebekler Vadisi’ne “Kaçak Elektrik” Çekiliyor İddiası
Fethiye’de dünyanın en güzel tabiat harikalarından olan, Kelebekler Vadisi’ne kaçak olarak elektrik kabloları çekildiği iddia edildi. Çevre sakinleri ileriki günlerde kaçak yapılaşmayı arttıracağı iddia edilen bu izinsiz çalışmanın bir an önce durdurulması gerektiğini ifade ettiler.
Türkiye’nin ve Dünyanın eşsiz doğa harikası olan ve Türkiye’de kesin hassas korunacak alanlar listesinde yer alan Fethiye Kelebekler Vadisi’ne izinsiz şekilde elektrik kabloları çekildiği iddia edildi. Faralya Mahallesi içerisinden onlarca metre sarp kayalıklardan Kelebekler Vadisi’ne yüzlerce metre uzunluğunda elektrik kabloları açık açık döşenirken; çevre sakinleri de bu işin başta Şehircilik ve Çevre Müdürlüğü, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden izin alınıp alınmadığı da merak konusu oldu. Çevre sakinleri “Kesin hassas korunacak’ bu alanlarda bu işler izinsiz nasıl yapılıyor. Yada kimler izin veriyor. Bu işi yapan kişiler izin aldıklarını ve kimsenin karışamayacağını belirtiyorlar. Bu işin önüne kim geçecek? İleride Kelebekler Vadisi’ndeki kaçak yapılaşma iyice artacak. Yetkilileri göreve davet ederken, köyümüzde yasalara uyan bizler, eğer izin verildiyse hangi amaçla verildi? Açıklama bekliyoruz” ifadelerinde bulundular.
Öte yandan; Faralya Mahallesi Muhtarı Hasan Karaburun, vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine konuyu yetkililere ilettiğini belirtti.
Kelebekler Vadisi’nin Özellikleri
Kelebekler Vadisi, Muğla ili, Fethiye ilçesi Ölüdeniz belde sınırları içerisinde bulunan vadi. Sahip olduğu endemik türler nedeniyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ’ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, 8 Şubat 1995’te 1. derecede doğal Sit ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır. 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan Vadi ismini, barındırdığı 80’den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır. Kaynağı Faralya mahallesinde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Vadi’nin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz’e ulaşır.
Kelebekler Vadisi’nin özgün coğrafi yapısı, bitey ve direyi bilim çevrelerinin, özellikle botanikçilerin ve entomologların inceleme ve laboratuvar çalışmalarına konu olmakta; ulusal ve uluslararası çevre örgütlerinin ve ekolojik oluşumların dikkatini çekmektedir.
Kelebekler Vadisi’nde doğal yaşamı korumak ve bunun için gereken önlemleri alarak projeleri hayata geçirmek amacıyla bir tesis meydana getirilmiştir. Ziyaretçilere çadır ve ağaç evlerde konaklama imkânları sunan işletme günlük 750 konuk kapasitesine sahiptir ve Kelebekler Vadisi’nin 86 dönümlük arazisi üzerinde ekolojik tarım yapmanın yanı sıra; arıtma, deniz temizliği ve temiz enerji hususlarında projeler gerçekleştirmektedir. Haber-Hakan AYKIRI